18 Sty

polecana restauracja w Krakowie

1751044504-restauracja.jpg

Kraków- nie jedynie zabytki, jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej bogatych w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Niemniej jednak stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa podróżników zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy gra toczy się o dania i regionalne produkty.

najlepsze polskie jedzenie w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez renomowanych artykułów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary wielokrotnie tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj poszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opowiedzą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują innowacyjnych, krajowych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich mogą o wiele lepiej zapoznać Kraków i jego okolice.