13 Paź

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym

165473638-włoska-resturacja.jpg

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najlepiej. W największym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Duża grupa Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są wielokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a też inne produkty, które Włosi byli w stanie sobie wyhodować lub kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie akcentuje technikę.

Których składników możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.